TOUR DE CIDRE
CIDRE, CALVADOS og POMMEA
Normandiet har i adskillige århundreder været et traditionelt æble dyrknings område. Det var dog romerne som bragte frugtforarbejdnings ædle kunst til området.
Det væsentligste dyrkningsområde finder man i regionen Pays d’Auge i departementet Calvados - tæt på havet, med et afbalanceret klima og nedbør doseret i de rette mængder. Naturligvis spiller jordens beskaffenhed en central rolle i Pays d’Auge – en region der er kendetegnet af bakker og dale, hvor landbrug praktiseres i en harmonisk blanding af frugtplantager og mælkeproduktion.
Særligt de ofte små og skrumpede æbler fra frugtplantagerne egner sig specielt godt til cider (eller Cidre, som det heder på disse kanter) produktionen. Traditionel Cidre er sammensat af æbler i tre smagsvarianter; sød, bitter og sur. Den ideelle kombination er efter sigende en blanding af to søde æbler, to bitre æbler og et surt æble.
Efter høsten bliver æblerne samlet i stakke på markerne – her venter de på den første frost. Derefter males æblerne og lagres i vinpressen. Den pressede most bliver i fadene, hvor de vinterlige temperaturer sikrer en langsom fermenteringsproces.
Industriel (masse)produceret Cidre er filtreret, pasteuriseret og ofte tilsat kulsyre. Cidre fermier (gårdproduceret Cidre) produceres den dag i dag efter samme opskrift, hvor landmanden tapper den ufiltreret. Tør Cidre (Cidre Brut) har derefter et alkoholindhold på 4,5%. Cidre fås i flere forskellige smagsvarianter; en sød ca. 2% alkoholindhold, en halvsød (3%), halvtør (4%) og tør (5-6%) - forskellen fra den søde til den tørre er enorm og er en interessant opdagelse for smagsløgene! Den søde og halv søde cider, drikkes oftest til desserter og osteborde, hvor den frugtige smag passer perfekt. Den tørre og halvtørre cider drikkes derimod til frokost eller aftensmad og er langt mere bitter, nogle vil mene at smagen minder lidt om øl.
Af den gærede æblemost produceres også Calvados - regionens verdensberømte æblebrændevin. Den Cidre, der skal drikkes som sådan (Cidre bouché) fraskilles gæren, for at gøre den klar til konsumering. Den Cidre der skal bruges til Calvados fremstillingen, beholder gæren og lagres på fad i cirka to år før den indgår i Calvados produktionen.
Brændingsprocessen for den anerkendte Calvados du Pays d'Auge foregår i flere etaper. Indledningsvis skabes en råspiritus på cirka 30%. En destillationsproces som foregår i tre etaper skabes en hovedspiritus på cirka 70%. Calvados´ens videre modning minder en del om Cognac´ens, hvor den fyldes på egetræs fade, som sikrer en bestemt aroma. Anerkendte specialister lagrer den ydermere på Cidre fade, for at give den en frugtagtig aroma. Omhyggeligt modnes Calvados´en, for hvert år der går, jo finere bliver den. Dens kvalitet måles netop på de antal år den har tilbragt i egetræsfadene – når først den er tappet modnes den ikke yderligere. Slutproduktet har typisk et alkoholindhold på 40-45%. Sagnet siger i øvrigt, at da de skandinaviske vikinger der hærgede i Normandiet, manglede mjød - og da den lokale æblecider ikke fladt i deres smag, så fandt de på at “koge” den, altså destillere. Sådan siges Calvados at være opfundet.
Som det er tilfældet med champagne, er det kun, når æblebrændevinen bliver produceret i Calvados regionen, at den må kaldes "Calvados". Når den fremstilles andre steder i Frankrig kaldes den blot Eau-de-Vie de Pomme = æblebrændevin.
Pommeau er navnet på endnu en æblespecialitet fra Normandiet, som dog ikke er så kendt udenfor Frankrigs grænser. Den smagfulde likør fremstilles af friskpresset æblemost (2/3), som tilsættes Calvados (1/3). På den måde bevarer Pommeau´en den fulde æblearoma med frugtagtig sødme og en behagelig surhed kombineret med smagen af Calvados. En ægte Pommeau (lad dig ikke nare af producenter der blot kalder dem Aperetif – forskellen er enorm) skal ældes på træfade i fjorten måneder. Den servers kølig - men ikke iskold - som en aperetif og er især velegnet til æbledesserter.
Mit tip! På Ferme De La Sapinière (beskrevet på side 276 i min militærhistoriske rejseguide "Normandiet 1944 - en militærhistorisk rejseguide til D-dag og invasionskysten) ved Omaha Beach produceres en Saporange, en likør hvor Pommeau´en er tilsat en snert af appelsin – smager himmelsk.
Route de Cidre
Route de Cidre er en cirka 40 kilometer lang turist rute, som fører igennem hjertet af Pays d’Auge. Ruten fører gennem maleriske normanniske landsbyer som; Cambremer, Beuvron en Auge (en af de smukkeste landsbyer i Frankrig!) Beaufour-Druval, Bonnebosq, Grandouet, Rumesnil, Victot Pontfol-St-Aubin, Lebizay, La Roque Baignard, Druval, Crevecoeur en Auge – en gourmetrute hvor tyve producenter af Cidre og Calvados, der kan bryste sig med stemplet ”Cru de Cambremer” åbner deres døre, viser deres kældre og saftpressere, og lader dig smage deres traditionelle og ”uforfalskede” produkter.
OPLEV ”ROUTE DU CIDRE” CAMBREMER PÅ EGEN HÅND
Jeg har sammensat en lille rejseplan, med forslag til et par dejlige steder langs ”Route du Cidre – Cambremer”. En rute der fører dig til gårdproducenter nær de charmerende landsbyer Cambremer, Beuvron-en-Auge og Beaufor-Druval – med en lille afstikker til det æstetiske Château du Breuil - nok et af de allermest anerkendte og prestigefyldte Calvados huse overhovedet. Kendetegnene for de besøgsgårde jeg har udvalgt, er at engelsk kundskaberne er ganske fornuftige, og at de kan besøges uden forudgående aftale – blot man lige kigger åbningstider på deres respektive hjemmesider. Besøg "Route du Cidre" her.
Route du Cidre Cambremer var den første af sin art, der blev etableret i Frankrig i 1974. Initiativtagerne var en gruppe lokale producenter, som ønskede at fremhæve kvaliteten af deres produkter, og give folk mulighed for at besøge deres gårde og produktionsfaciliteter. I 2014 fik ”Cru de Cambremer” producenterne tilføjet endnu et kvalitetsstempel – det nationale ”Site Remarquable du Gout”, som støttes af hele fire franske ministerier. Det eftertragtede kvalitetsstempel gives til regioner som tilbyder:
- et for regionen symbolsk produkt
- bemærkelsesværdige natur- og/eller arkitektoniske omgivelser
- produkter af høj kvalitet og udvist gæstfrihed
Nogle af de i alt 50 franske regioner som kan bryste sig med dette stempel er: Poiré de Domfront, les Huitres de Cancale, le Sel de Guérande, le Cognac de Grande Champagne osv.
Retur til NORMANDIET: ANDET END D-DAG her
Copyright © Hans Martin Nielsen/normandiet1944.dk