Om mig

OM MIG

Vil benytte lejligheden til at præsentere mig selv - personen bag siden “normandiet1944.dk” og forfatteren til bogen ”Normandiet 1944 – en rejseguide til D-dag og invasionskysten”.


Mit navn er Hans Martin Nielsen, årgang 1967, født og opvokset nær Tønder i det syd vestligste hjørne af Jylland, i dag bosiddende i Tørring i Midtjylland. Til dagligt arbejder jeg som værktøjssælger i BYGMA´s Proffcenter i Horse.


Det har været engang i start 80´erne, da jeg første gang så filmen ”Den Længste Dag”, sammen med min nu desværre afdøde far. Også selvom jeg i dag er klar over, at meget af det som gengives i filmen ligger om end meget langt fra virkeligheden, ja så var det denne stjerne spækkede amerikanske film klassiker fra 1962, som vækkede min første spæde interesse for datoen, den 6 juni 1944. En interesse som tog til i løbet af folkeskoletiden.


Inde i mig voksede et ønske om at besøge området, hvor de historiske begivenheder udspillede sig. Der skulle dog gå helt til sommeren 2006 før jeg for første gang satte foden på Omaha Beach, krydsede Pegasus broen og så faldskærmen hænge i kirketårnet i St. Mère-Église. Nu var jeg der, jeg stod på skuepladsen hvor historiens største amfibiske landgangsoperation udspillede sig. Under de første spæde besøg på de historiske lokaliteter, blev jeg igen og igen ramt af gåsehud ved tanken om, det der udspillede sig her for mere end 60 år siden.


Ser man nutidens børn lege på stranden ved Omaha Beach, er det den fredelige og lykkelige kontrast til den generation som døde på samme sted for mere end 75 år siden - dengang forblødte en ung generation på strandene, i Bocagen og i de normanniske byer. Uanset om de døde som forsvarer eller angriber, som den gode eller som den onde, som befrier eller besætter, så mistede de livet og fremtiden. De efterlod forældre, søskende, ægtefæller, børn, venner og dermed også deres liv og personlige mål. De døde ikke fredeligt, men som regel i store smerter langt væk fra det kendte, langt fra hjemmet, langt fra familien.


Således er enhver rejse til Normandiet og skuepladserne for mig, Bente samt vores søn Rune, noget ganske særligt. Hver gang er besøgene lige rørende, lige emotionelle. Normandiet har under vore adskillige rejser til området givet os meget, mange mindeværdige oplevelser - store som små.


Oplevelser jeg gerne vil dele, derfor startede jeg for efterhånden otte år siden på mit bogprojekt, der indledningsvis blot var tænkt som en overfladisk rejseledsager til D-dag, invasionsstrandene og kampene i Normandiet. Projektet greb dog om sig, efterhånden fandt jeg ud af, at skulle det være en militærhistorisk rejseguide, måtte detaljerne med.


Bogen som udkom 16. april 2019 (kan erhverves her på siden), beskæftiger sig med optakten til D-dag, selve D-dag samt de første dage af kampene i Normandiet – sammenkogt til en omfattende og detaljeret dansk militærhistoriske rejseguide til D-dag - et opslagsværk med forslag til 17 ture, til skuepladserne for historiens største amfibiske landgangsoperation. I bogen vil der være mere end 600 GPS koordinater til 748 historiske lokaliteter, mindesmærker, krigskirkegårde og museer. Dertil kommer små tips til overnatninger, spisesteder og andre seværdigheder – også for dem som rejser med børn.