D-dag oversigt

D-DAG: 6 JUNI 1944 og KAMPEN OM NORMANDIET

OPERATION BODYGUARD: ET GIGANTISK BEDRAG


Selvom den tyske hærledelse var klar over, at en allieret invasion af det nordvestlige Europa var under opsejling - var det for de allierede planlæggere afgørende, at detaljerne om hvor og hvornår, forblev en hemmelighed. Mod slutningen af 1943 forsvarede Hitler hele den europæiske vestkyst, uden nogen klar viden om hvor de allierede ville angribe hans ”Festung Europa”......læs mere her.

OPERATION NEPTUNE: ANGREBET


Operation Overlord refererer undertiden, omend forkert, udelukkende til de allierede landsætninger i Normandiet den 6. juni 1944 – eller blot ”D-Dag”, som nok er bedre kendt for mange. Operation Overlord var dog en langt mere omfattende plan......læs mere her.

D-DAG: TAL OG FAKTA


D-Dag var ikke kun det største amfibiske angreb i historien, men også den største kombinerede operation i historien. År var gået med planlægning på alle niveauer i det militære hierarki, for på én dag, at kunne landsætte nok mænd og materiel til at sikre et brohoved på fransk jord, hvorfra de allierede kunne begynde fremrykningen mod Nazi-Tysklands hjerte. Tallene bag den allierede invasion er svimlende, og kan umiddelbart.....læs mere her.

D-DAG: TIME FOR TIME


Operationerne Neptune og Overlord fulgte ikke kun en yderst detaljeret og nøje tilrettelagt, men også snæver tidsplan. Her følger en kronologisk skildring af de væsentligste begivenheder, som udspillede sig den 5 juni og på de første 24 timer af D-dag – 24 timer som senere er blevet synonym med ”den længste dag”......læs mere her.

KAMPEN OM NORMANDIET


Selvom D-dag havde været en succes, der sikrede de allierede et fodfæste i Vesteuropa, med tabstal der var langt lavere en frygtet, så skulle de allieredes videre fremmarch i de kommende dage og uger vise sig, at blive noget af en udfordring for de allierede ledere. Invasionsplanen forudså en erobring af St. Lô, Caen og Bayeux på førstedagen, og en frontlinje der var rykket 15 kilometer ind i landet. Virkeligheden var dog en helt anden.......læs mere her.

TEKNOLOGI ANNO 1944


At tabet af mandskab og materiel på D-Dag var "relativt" lavt, skyldes ikke mindst en perlerække af innovative opfindelser, som var med til at bane vejen for den allierede succes..........læs mere her.

OVERLORDS ANSIGTER


På denne side finder du mini portrætter af en række personer – allierede som tyske – der alle, på den ene eller anden måde blev en del af Operation Overlord og Kampen om Normandiet. Nogle kender du sikkert, mens andre måske er nye for dig..........læs mere her.

ALG: FLYVEPLADSERNE


ALG er en forkortelse for "Advanced Landing Ground" - fremskudte (midlertidige) flyvepladser, som på rekordtid blev anlagt af i Normandiet i dagene og ugerne efter D-dag. På denne side finder du et miniportræt af nogle af flyvepladserne ..........læs mere her.

DE FEM STRANDE


De fem invasionsstrande strækker sig over en samlet bredde på 81,1 kilometer, fra det sydøstligehjørne af Cotetin-halvøen (længst mod vest) til Orne-flodens munding (længst mod øst). På denne side finder du et miniportræt af de fem invasionsstarnde (2 amerikanske, 2 britiske og 1 canadisk)..........læs mere her.

Solopgang ved Les Braves monumentet på Omaha Beach den 6. juni 2017

DE BRITISKE OG AMERIKANSKE LUFTLANDSÆTNINGER


Til at beskytte invasionsstyrken mod angreb på flankerne blev der nedkastet faldskærmstropper, i dette afsnit finder du et mini portræt af de britiske og amerikanske "dropzones"........læs mere her.

Pegasus broen ved Bénouville

DENGANG OG NU - "Historiens spøgelser"


Stand Where They Fought!  På denne sider finder du 505 historiske original fotos fra "dengang i 1944" skudt i 153 normanniske byer - naturligvis med GPS-koordinat!......du finder billederne her.

Omaha Beach - strandafsnittet Easy Red

HISTORIEN BEVARES


Besøger man invasionsområdet i Normandiet, især i den første uge af juni, vil man observere enorme mængder af restaurerede køretøjer fra 2. verdenskrig på vejene – ja endda på strandede. Selvom mange af disse køretøjer i sig selv ikke har nogen direkte relation til D-dag eller Operation Overlord, vender de hvert år tilbage til Normandiet, for at mindes.....du finder billederne her.

JORDFUND


På denne sider finder du billeder af en række effekter - hjelme, bajonetter og andet udstyr, som jeg har fundet i den normanniske muld.....du finder billederne her.